Takmičenja iz engleskog jezika – Brainstorming

                                                 images

         Ovogodišnje gradsko takmičenje za osnovne škole ostavilo je svima gorak ukus u ustima, i takmičarima i nastavnicima. Pokušala sam da odgovorim na jedan od komentara na blogu, ali sam shvatila da odgovor ne mogu da dam samo ja, već da bi trebalo da se udružimo i napravmo jedan pravi BRAINSTORMING. Možda ćemo zajednički doći do rešenja.

          Dakle, koleginica Emilija kaže:

„Draga Aleksandra i drage kolege i koleginice,
predlazem da ulozimo protest povodom ovakvog testa i trazimo da sva deca koja su imala 32 ili vise poena dobiju prolaz na republicko takmicenje. Naime, test za reading je skinut sa interneta i dat je kao vezbanje za polaganje FCE ispita. Svako ko se malo bavi jezikom zna koji nivo znanja se trazi na tom ispitu, a da se zavrsetkom osmog razreda postize nivo A2.
Sramota je sta se godinama radi sa nasim takmicenjem! Ima okruga gde ni jedno dete nije proslo, ali Drustvu ne pada na pamet da spusti prag, mada se to redovno radi iz drugih predmeta. O dvosmislenosti i nedorecenosti gramatickog testa i da ne govorimo! Hocemo li se vec jednom zajedno boriti za svoja prava?“

         Draga Emilija,
      Ovakvo ponasanje Društva nije nikakva novina. Borba sa vetrenjačama traje dugi niz godina, i svede se na isto. Na huku i halabuku posle neprimerenog takmičenja i to je kraj. Pre par godina, uporna je bila majka jednog takmičara, koja se obraćala i ministarstvu i zaštitniku prava gradjana, i zaista dobila odgovore. Ministarstvo je tvrdilo da nema ništa sa takmičenjima, a zaštitnik je savetovao da se uvedu promene.
Do promena jeste došlo. U sastav Društva su ušle kolege koje su obećavale stalnu komunikaciju sa ostalim kolegama i da će se njihovo mišljenje uvažavati. Da svako ko želi može da prisustvuje sastancima Društva. Za razmenu mišljenja služile su i fejsbuk grupe, koje su i posle ovog takmičenja bile mesto gde su kolege izrazile jasan stav o testu na gradskom. Niko od kolega članova Društva se nije oglasio, da brani stav Društva. Mislim da ih je bilo sramota. Ako uopšte imaju osećaj za sramotu.

       Da li je moguće da oni koji sastavljaju test, ne znaju za koji nivo se test sastavlja?

       I da li je moguće da grupa profesora ne može da sastavi test, već mora da ga „pozajmljuje“, čitaj prepisuje?

       I još jedna stvar, ono što mene lično pogadja, Društvo postoji samo za Beograd, na sajtu se objavljuju samo informacije vezane za Beograd, bilo da je raspored takmičenja, bilo da su rezultati. 
– Zašto ne bi u svakom gradu, postojao ogranak Društva koji bi saradjivao sa svima ostalima?

– Zašto se ne bi tražilo da i ti članovi društva odobre test koji je sastavljen za takmičenje? Koliko ljudi uopšte sastavlja jedan tako važan test i koliko ga njih vidi pre takmičenja.  Sad bi, opet, neko rekao da ovako može da se oseća samo onaj ko  ima kompleks provincije. Ne, dragi moji, to je kompleks fer mogućnosti za sve!

– Zašto ne bi takmčenje postojalo i za druge razrede? 

– I, najzad, zašto ne bi, kako reče kolega Miroslav Milutinović,  organizovali „alternativno takmičenje“ i „bojkotovali  Društvo i njihovo takmičenje“, jer se ovakvim testovima „obesmišljava postojanje Društva, a autoritet istog dovodi u pitanje“?

       Moj stav je da su najviše oštećena dobra deca, oni koji ne samo da imaju znanje na zavidnom nivou, nego i želju da pokažu da se naporan rad isplati, makar nagrada bila samo neki tamo papir na kome piše „diploma“. O materijalnoj  satisfakciji i da ne govorimo. Sa ovog takmičenja vratili su se zbunjeni, ogorčeni, demoralisani i verovatno ubedjeni da se u ovoj zemlji trud ipak ne isplati.

Advertisements

4 komentara (+dodajte svoj?)

 1. Kristina
  apr 06, 2015 @ 13:02:30

  Potpuno podrzavam i smatram da Drustvo ne treba da sluzi samo kao egzekutor takmicenja vec da cele godine sa svim svojim ograncima sirom Srbije saradjuje u sto boljoj pripremi ucenika cele Srbije za takmicenje. Na taj nacin ce deca biti mnogo ravnopravnija bez obzira na tezinu testa.

  Odgovor

 2. Emilija
  apr 07, 2015 @ 14:46:18

  Apsolutno se slažem sa svim vasim predlozima jer su siže svega onoga što već godinama osećamo!
  Kada sam poslala primedbu Društvu, prvo su me pitali jesam li iz Beograda! Deca hemiju imaju od semog razreda i odmah se takmiče, a isto je i sa fizikom Ma mogla bih da nabrajam do sutra. Zato sam vam i poslala onakav komentar.
  Kako dalje delati? Šta komkretno preduzeti? Kakva bi bila procedura za
  osnivanje međuopštinskoh društava? Za početak bi bilo dobro da nam se jave oni koji i dalje imaju snage i volje da se bore protiv vetrenjača! Ili smo već svi potpuno bez motiva i želje i deo ćutljive većine?

  Odgovor

 3. Kristina
  apr 09, 2015 @ 08:01:01

  Predlog je da se svake godine izabere 10 nastavnika osnovnih skola iz razlicitih okruga Srbije (naravno kao clanova Drustva), koji ce pripremiti odredjen broj pitanja i zatim se slucajnim izborom pitanja formira test, tako ce zadaci biti razlicitih tezina, a sam test nepoznat do samog dana takmicenja. Besmisleno je da jedna osoba sastavlja testove.

  Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: